Blockchain

Értem én, hogy gőzgép, de mi hajtja? - A Bitcoin blockchain

2017. december 16. - CryptoWombat

Még mindig megtud nevettetni egy bróker, tech újságíró vagy „influencer” aki érzelmi alapon alkot véleményt a Bitcoinról. Természetesen nem lehet őket hibáztatni azért, mert felkészületlenek, lusták vagy csak a folyamatok egy kis részéből próbálnak a big picture-re vonatkozó elemzéseket készíteni.  Persze nem zárható ki, hogy igazuk lesz, és a Bitcoin semmit nem fog érni a jövőben de abban biztos vagyok, hogy nem azért lesz vége mert, lufi, átverés, piramisjáték (vagy bármi hasonló vicces megállapítás)

Nem akarom elvenni a saját szórakoztatási forrásom de hiszek abban, hogy mindenkinek joga van hozzáférni minden információhoz, szabadon tanulni és meghozni a saját döntését minden lehetséges tudás megszerzése és minden oldal álláspontjának megismerése után.

A post nem titkoltan a kiszamolo.hu Bitcoin témájú cikkére reagál, de nem célom „szétszedni” az állításait, mindent cáfolni és a Bitcoinért prédikálni. Ez csak egy másik vélemény olyantól, aki használja és érti is a Bitcoin mögött húzódó technológiát.

Alapok

A Bitcoin egy blockchain alapú fizetési eszköz.

A Bitcoin blockchain technológia főbb jellemzői:

 • Adatbázis, ami nem módosítható visszamenőleg
 • Adatbázis, ami végtelen számban, bárki által szabadon reprodukálható

A Bitcoin blockchain jelenleg pénztári főkönyvként működik, ami egyszerűsítve azt jelenti:

 • Kettő vagy több fél között jött kapcsolatot tranzakció formában rögzít
 • A felek között létrejött kapcsolatot kitörölhetetlenül rögzíti az adatbázisában (blockchain, főkönyv)

A tranzakció jelenleg Bitcoin utalás formájában jön létre, aminek a főbb jellemzői:

 • A Bitcoinok átutalása Bitcoinba kerül
 • Minél többet és minél gyorsabban annál többe
 • Minél többen használják éppen a főkönyvet (Bitcoin blockchain), annál drágább az utalás

A tranzakció nem feltétlen jelent fizetést.

A tranzakció hitelesítést is szolgálhat, például egy wallet tulajdonosi jogait (fedezet) igazolhatjuk egy utalással (megmondjuk előre, hogy mennyit, honnan és hova fogunk átutalni).

A tranzakció két Bitcoin cím között történik.

A lehetséges Bitcoin címek száma közelít a végtelenhez és erős matematikai algoritmusok védi a Bitcoin címek generálását. Ez azt jelenti, hogy:

 • Bármennyi Bitcoin címet generálhatunk
 • Egy embernek (gépnek, fizikai tárgynak, virtuális tárgynak) bármennyi Bitcoin címe lehet.

 

A tranzakciókért fizetett Bitcoinok megsemmisülnek. A tranzakciókat a bányászok írják be az adatbázisba (blockchain, főkönyv).

A tranzakciók könyvelése blockchain blokkok formájában történik. A blokkakat matematikai algoritmussal állítják elő.

A blokkok előállítása „nagy” erőforrás felhasználással jár. Az előállított blokkok hitelesítését a blockchain hálózat hitelesíti. A blokk hitelesítésének erőforrása minimális. A matematikai háttér szerint a feladat megoldása nehéz, de a feladat megoldásának ellenőrzése egyszerű matematikai művelettel ellenőrizhető.

A Bitcoin blockchain hálózatnak bárki a tagja lehet.

A blokkok előállításának nehézségét a blockchain network közösen állapítja meg. Ha sokan bányásznak, akkor nehezebb a blokkok előállítása. A blokk előállítását a blockchain hálózat Bitcoinokkal jutalmazza a blokkot előállító számítási kapacitással rendelkező bányásznak.

A Bitcoin blockchain jelenleg az elvégzett munkáért fizet (blokk előállítás, proof-of-work), de a jövőben lehetséges, hogy az adatbázis tárolásálért fog fizetni (hosting, proof-of-stake).

Mi a Bitcoin?

A Bitcoin a főkönyvbe írás erőforrása és költség kifejezője.

Ha írni akarsz az adatbázisba, akkor Bitcoinnal kell fizetned.

Egyszerű hasonlattal élve:

Olaj, benzin, autó (bármi, ami olaj származékra épül) = olaj alapú gazdaság.

Blockchain, Bitcoin, számítógép (bármi, aminek a működéséhez adat kell) = adat alapú gazdaság.

Részletesebben:

A Bitcoin nem egy önálló termék vagy szolgáltatás. Nem is szabad anélkül megítélni, hogy ne helyeznénk el abban a korban, amiben élünk. A negyedik ipari forradalomban élünk, amit digitalizációnak hívunk. Ebben az új helyzetben az adatot már erőforrásként kezeljük.

Mindenből adat képződik, az adatból pedig pénz.

A Bitcoin blockchain egy olyan adatbázis, aminek nagyon esélyei vannak arra, hogy nagyon hosszú ideig az emberiség történelmének része legyen és annak is nagyon komoly esélye van, hogy ez az adatbázis a jövőben sokkal többet fog tudni, mint két Bitcoin cím között lezajlott tranzakciók tárolása.

Miért vesznek az emberek Bitcoint?

Mindenki más okból. De ez egy egyszerűsítő poszt, nézzünk három, nagyon jellegzetes vásárlót.

Befektető

Ő az, aki abban hisz, hogy a Bitcoin blockchain a jövőben nagyon fontos része lesz az emberiség mindennapjainak. Jól tudja, hogy a Bitcoin elengedhetetlen része a folyamatoknak ezért befektetés jelleggel vásárol. Létezik kis és nagybefektető. Elképzelésük szerint idővel az olaj kereskedéshez hasonló lesz a Bitcoin kereskedése is és tisztában vannak azzal is, hogy a mostani szituáció nagyban hasonlít az olaj és benzin felfedezésének korszakára.

Spekuláns

A legtöbb spekuláns a pénzügyi szektorból érkezik és felismert azt, hogy a jelenlegi állapot a tőzsdék korai szakaszára hasonlít. Az árfolyam befolyásolható, a felügyelet nélküli kereskedésben minden olyan eszköz bevethető, amiről az iskolában azt tanulta, hogy törvénysértő. A spekulánsokkal szemben azonban olyan befektetői réteg áll egyensúlyban, akik az árfolyam ingadozásban csak a Bitcoin vagyon növelését látják. Ennek köszönhetően a felpumpált árfolyam után dumpoló spekulánsok nagyon gyorsan egy olyan vásárlói réteggel találják szemben magukat, akik 15%-20%-os esésnél azonnal, automatikusan vásárolnak (discount buyers).

Fogalmatlanok

Ők azok, akik a fentiekből semmit vagy alig értenek, de vásárolnak és várják, hogy az árfolyam nagyobb hozamot termeljen, mint egy államkötvény. Ők vannak a legtöbben, de ők költik a legkevesebbet. Általában Facebook-on szerveződnek és a spekulánsok farvizein próbálnak evezni, ha spekulánsok eladnak, akkor ők is és ha a spekulánsok által lenyomott ár eléri a bottomot, akkor vásárolnak.

Összegezve

A negyedik ipari forradalomnak köszönhetően az adat fontos erőforrássá vált. A Bitcoin blockchain az egyik legerősebb jelölt az adat alapú gazdaság kereskedelmi főkönyvének pozíciójára. A Bitcoin blockchain emellett más adatok tárolására is alkalmas és alkalmas lehet. Ennek köszönhetően a jövőben nagyon sokan fogják a Bitcoin blockchaint használni.

És ez az adatbázis Bitcoinnal működik.

Így kezeld a Bitcoinjaid

A Bitcoin egyre több embert vonz be és egyre kevesebb ember tudja, hogyan is kell kezelni a Bitcoint. .

A Bitcoin nem egy hagyományos befektetés. Nincsenek garanciák, nincsenek védelmek. Minden a te döntéseiden múlik. A nyilvánvaló pénzügyi előnyök és hátrányok mellett szembe kell nézned egy nagyon komoly technikai háttérrel is. A Bitcoinjaidat nagyon könnyen elhagyhatod, ellophatják és beragadhatnak egy tranzakcióba ha nem figyelsz arra, mit csinálsz.

Bitcoin tárolás leegyszerűsítve

Technikailag a Bitcoin két sornyi, szöveges állomány. Az egyik sor egy publikus cím, ahova a Bitcoinjaid érkezhetnek a másik sor pedig egy titkos kulcs, amivel Bitcoin tudsz küldeni.

Három egyszerű szabályt kell megjegyezned.

Ha a titkos kulcsod elhagyod, nincs többé Bitcoinod.

Ha titkos kulcsod ellopják, másé lesz a Bitcoinod.

Ha van Bitcoinod, de nincs titkos kulcsod hozzá, az nem a te Bitcoinod.

Bitcoin kereskedés - vásárlás

Bitcoin egyre egyszerűbb vásárolni és egyre nagyobb az igény a vásárlásra ezért várhatóan még tovább fog egyszerűsödni a folyamat.

Bitcoint háromféle módon vásárolhatsz

 • Bitcoin kereskedőtől
 • Crypto tőzsdén
 • Magánszemélytől
 • Bitcoin automatából

Vásárlásnál három kérdést érdemes feltenned:

 • Mennyibe kerül?
 • Milyen egyéb költségekkel jár?
 • Hol tárolódik a Bitcoin?

Az ár kérdése gondolom mindenkinek egyértelmű, olcsón veszünk. A Bitcoinnak nincs semmilyen minőségi vagy származási tulajdonsága. Míg például avokádó és avokádó között hatalmas eltérések lehetnek, Bitcoin és Bitcoin között semmi különbség nincs csak és kizárólag az ára.

Az egyéb költségek már nem ilyen egyszerűek. A Bitcoin kereskedőknél számolhatsz befizetési költségekkel (utalási díj, kezelési díj). A crypto tőzsdéknél számolhatsz befizetési és kifizetési díjakkal. A kifizetési díjak sok esetben két költségtényezőt jelentenek, kezelési költséget és utalási költséget.

Magánszemélynél általában sokkal drágább a Bitcoin, cserébe felejthetetlen kalandos élményeket kaphatsz és szimpatikus új embereket is megismerhetsz. Ha egy mód van rá, soha ne vásárolj idegenektől.

A Bitcoin automata kényelmes, cserébe nagyon drága tud lenni.

A gyakorlatban ilyesmi folyamatra gondolj:

 • Regisztrálsz
 • Sok esetben már elég a regisztráció vásárláshoz, sok esetben azonban (a pénzmosás és terrorizmus ellenes törvények miatt) személyes adatokat kérnek beleértve a személyi okmányok fényképét is
 • Befizetsz euró vagy dollárt
 • Ha bankkártyával tudtál befizetni, akkor percek kérdése, hogy megkapd a Bitcoint.
 • Ha utaltál akkor akár pár nap kispad is lehet a folyamatban
 • Ha jóváírták az összeget, vásárolhatsz Bitcoint
 • Mindkét esetben szükséged lesz egy Bitcoin címre, ahova a Bitcoinjaid utalni fogják. A különbség időbeli. Ha kereskedőtől, automatából, magánszemélytől vásároltál Bitcoint, akkor azonnal szükséged lesz egy Bitcoin címre.
 • Ha crypto tőzsdén vásároltál, akkor a Bitcoinjaid először csak egy könyvelésbe kerülnek be, ahol bejegyzik a tulajdonod és akkor válik ténylegesen a te tulajdonoddá, amikor a saját walletodba utalod a crypto tőzsdéről. Természtesen dönthetsz úgy, hogy a Bitcoinokat nem utalod ki tőzsdéről, benthagyod és ott kereskedsz vele. Ebben az esetben az euro (dollár) kifizetésnél lesznek költségeid.

(A Bitcoin automatánál a Bitcoin címed QR kódját kell odatartani a leolvasónak).

Bitcoin walletok

Az egyszerűség kedvéért a Bitcoin walletokból is háromfélét érdemes megjegyezni

 • Software walletok
 • Hardware walletok
 • Cold storage

A szoftveres walletok egyszerűen működnek. Letöltöd (windows, linux, osx), elindítod, követed az utasításait, használod. Vagy installálod a mobilodra, elindítod, követed az utasításait, használod.

A szoftveres walletoknál érdemes olyat választani, ami úgynevezett „seed” vagy „passphrase” használnak a Bitcoin wallet létrehozásakor.

Egyszerűsítve: Olyan Bitcoin addresst használnak, amiket egy bonyolult és erős algortimus segítségével megjegyezhető szavakból generálnak. Előny: csak 12 / 16 / 24 / szót kell megtanulnod, és máris bármikor bárhol hozzáférsz a walletodhoz. Hátrány: úgyse tudsz ennyi szót megtanulni, felírod egy papírra, majd a papírt elhagyod a walletot meg letörlöd mert csak lassítja a mobilt.

Tanulság: mindig vedd komolyan mentést (backup) és a jelszavakat (seedet, passphraset).

Duplacsavar. Egy walletnek több Bitcoin címe is lehet, ez ne hozzon zavarba, több oka is van, per pillanat bőven van olyan újdonság, amit fel kell dolgoznod (későbbiekben erről is lesz szó).

Ajánlott Bitcoin wallet: https://electrum.org/#home (a seedet írd fel magadnak, több helyre, de digitálisan ne tárold!)

A hardware walletek céleszközök, amiket kifejezetten azért hoztak létre, hogy crypto coinokat tárolhassunk biztonságosan. Többlépcsős védelemmel vannak ellátva, így elvesztésük esetén a megtaláló (tolvaj) nem fog hozzáférni a coinjainkhoz. Általában seed alapúak, azaz az azonosítás nem a személyünkhöz kötődik (lásd fentebb).

A cold storage egy speciális wallet ami soha nem volt kapcsolatban az Internettel és ennek köszönhetően a private kulcs nem kerülhetett ki. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy olyan eszköz segítségével generálják le a publikus és privát kulcsokat (egyszerűsítve Bitcoin wallet), ami soha nem kapcsolódott az internethez és soha nem is fog kapcsolódni az internethez. Sokan erre egy olcsó Rapsberry PI használnak, ami olyan helyen kapcsolnak be, ahol nincs semmilyen internet elérés (pl. boros pince) vagy olyan dobozba raknak, ami árnyékolt (alufólia, ólom, ilyesmik). Ez elsőre vicces lehet, de gondold végig. Ha a privat kulcsod kikerül, elveszíted az összes Bitcoinod.

És az is szokás, hogy a kulcsok generálásához használt eszközt megsemmisítik. Fizikálisan. Összetörik, ledarálják. Hogy később se lehessen reprodukálni a kulcsokat az adott eszköz segítségével.

Az így legenerált kulcsokat széfben, vagy ehhez hasonló biztonságos helyeken tárolják, általában analóg módon. Titán lemezre gravírozzák, fémbe vésik, esetleg műanyagra vagy speciális papírra. A lényeg, hogy ezek a cold storage-ok nincsenek közvetlen kapcsolatban a digitális világgal.

Bitcoin kereskedés - eladás

Az eladás technikai oldala se túl nagy kihívás. Legegyszerűbben crypto tőzsdén tudod eladni. Azzal érdemes számolnod, hogy ha nincs bent a tőzsdén a Bitcoinod, akkor percek, de extrém esetben órák kérdése is lehet mire megjelenik a crypto tőzsdei accountodon a Bitcoin. És ismét: számolj a költségekkel. Bitcoin utalás, jutalék, kiutalás.

Ha kiakarod próbálni a Bitcoin küldés funkciót használd ezt a címet, QR kódot kis összeggel. Ez nálam fog landulni és baromira elfogom költeni, ne várd vissza. Ennek megfelelően tényleg csak nagyon nagyon nagyon kis összeget küldj rá, mert a küldésnek is van költsége amit Bitcoinban fizetsz. A QR kód kb. 1 dollárcent értékű Bitcoin küldését kezdeményezi, de a jóváhagyásod nélkül nem kerül elküldésre.

2017-12-07_7-07-36.png

Hol tárold a Bitcoint?

Nem tudok egyértelmű tanácsot adni. Ha rövidtávon szeretnél pénzt csinálni a Bitcoinból, akkor érdemes olyan helyen tárolni, ahol másodpercek alatt el tudod adni (crypto tőzsde). Ha hosszútávon szeretnéd kezelni (befektetés) akkor értéktől függően érdemes elgondolkodni egy hardware walleten.

Ajánlott hw Bitcoin wallet: Ledger Wallet

Mind a kettőnek vannak előnyei, hátrányai, szerintem minden fontosabb információt leírtam ami alapján elkezdhetsz gondolkodni a saját Bitcoin tárolási stratégiádon.