Blockchain

Értem én, hogy gőzgép, de mi hajtja? - A Bitcoin blockchain

2017. december 16. - CryptoWombat

Még mindig megtud nevettetni egy bróker, tech újságíró vagy „influencer” aki érzelmi alapon alkot véleményt a Bitcoinról. Természetesen nem lehet őket hibáztatni azért, mert felkészületlenek, lusták vagy csak a folyamatok egy kis részéből próbálnak a big picture-re vonatkozó elemzéseket készíteni.  Persze nem zárható ki, hogy igazuk lesz, és a Bitcoin semmit nem fog érni a jövőben de abban biztos vagyok, hogy nem azért lesz vége mert, lufi, átverés, piramisjáték (vagy bármi hasonló vicces megállapítás)

Nem akarom elvenni a saját szórakoztatási forrásom de hiszek abban, hogy mindenkinek joga van hozzáférni minden információhoz, szabadon tanulni és meghozni a saját döntését minden lehetséges tudás megszerzése és minden oldal álláspontjának megismerése után.

A post nem titkoltan a kiszamolo.hu Bitcoin témájú cikkére reagál, de nem célom „szétszedni” az állításait, mindent cáfolni és a Bitcoinért prédikálni. Ez csak egy másik vélemény olyantól, aki használja és érti is a Bitcoin mögött húzódó technológiát.

Alapok

A Bitcoin egy blockchain alapú fizetési eszköz.

A Bitcoin blockchain technológia főbb jellemzői:

  • Adatbázis, ami nem módosítható visszamenőleg
  • Adatbázis, ami végtelen számban, bárki által szabadon reprodukálható

A Bitcoin blockchain jelenleg pénztári főkönyvként működik, ami egyszerűsítve azt jelenti:

  • Kettő vagy több fél között jött kapcsolatot tranzakció formában rögzít
  • A felek között létrejött kapcsolatot kitörölhetetlenül rögzíti az adatbázisában (blockchain, főkönyv)

A tranzakció jelenleg Bitcoin utalás formájában jön létre, aminek a főbb jellemzői:

  • A Bitcoinok átutalása Bitcoinba kerül
  • Minél többet és minél gyorsabban annál többe
  • Minél többen használják éppen a főkönyvet (Bitcoin blockchain), annál drágább az utalás

A tranzakció nem feltétlen jelent fizetést.

A tranzakció hitelesítést is szolgálhat, például egy wallet tulajdonosi jogait (fedezet) igazolhatjuk egy utalással (megmondjuk előre, hogy mennyit, honnan és hova fogunk átutalni).

A tranzakció két Bitcoin cím között történik.

A lehetséges Bitcoin címek száma közelít a végtelenhez és erős matematikai algoritmusok védi a Bitcoin címek generálását. Ez azt jelenti, hogy:

  • Bármennyi Bitcoin címet generálhatunk
  • Egy embernek (gépnek, fizikai tárgynak, virtuális tárgynak) bármennyi Bitcoin címe lehet.

 

A tranzakciókért fizetett Bitcoinok megsemmisülnek. A tranzakciókat a bányászok írják be az adatbázisba (blockchain, főkönyv).

A tranzakciók könyvelése blockchain blokkok formájában történik. A blokkakat matematikai algoritmussal állítják elő.

A blokkok előállítása „nagy” erőforrás felhasználással jár. Az előállított blokkok hitelesítését a blockchain hálózat hitelesíti. A blokk hitelesítésének erőforrása minimális. A matematikai háttér szerint a feladat megoldása nehéz, de a feladat megoldásának ellenőrzése egyszerű matematikai művelettel ellenőrizhető.

A Bitcoin blockchain hálózatnak bárki a tagja lehet.

A blokkok előállításának nehézségét a blockchain network közösen állapítja meg. Ha sokan bányásznak, akkor nehezebb a blokkok előállítása. A blokk előállítását a blockchain hálózat Bitcoinokkal jutalmazza a blokkot előállító számítási kapacitással rendelkező bányásznak.

A Bitcoin blockchain jelenleg az elvégzett munkáért fizet (blokk előállítás, proof-of-work), de a jövőben lehetséges, hogy az adatbázis tárolásálért fog fizetni (hosting, proof-of-stake).

Mi a Bitcoin?

A Bitcoin a főkönyvbe írás erőforrása és költség kifejezője.

Ha írni akarsz az adatbázisba, akkor Bitcoinnal kell fizetned.

Egyszerű hasonlattal élve:

Olaj, benzin, autó (bármi, ami olaj származékra épül) = olaj alapú gazdaság.

Blockchain, Bitcoin, számítógép (bármi, aminek a működéséhez adat kell) = adat alapú gazdaság.

Részletesebben:

A Bitcoin nem egy önálló termék vagy szolgáltatás. Nem is szabad anélkül megítélni, hogy ne helyeznénk el abban a korban, amiben élünk. A negyedik ipari forradalomban élünk, amit digitalizációnak hívunk. Ebben az új helyzetben az adatot már erőforrásként kezeljük.

Mindenből adat képződik, az adatból pedig pénz.

A Bitcoin blockchain egy olyan adatbázis, aminek nagyon esélyei vannak arra, hogy nagyon hosszú ideig az emberiség történelmének része legyen és annak is nagyon komoly esélye van, hogy ez az adatbázis a jövőben sokkal többet fog tudni, mint két Bitcoin cím között lezajlott tranzakciók tárolása.

Miért vesznek az emberek Bitcoint?

Mindenki más okból. De ez egy egyszerűsítő poszt, nézzünk három, nagyon jellegzetes vásárlót.

Befektető

Ő az, aki abban hisz, hogy a Bitcoin blockchain a jövőben nagyon fontos része lesz az emberiség mindennapjainak. Jól tudja, hogy a Bitcoin elengedhetetlen része a folyamatoknak ezért befektetés jelleggel vásárol. Létezik kis és nagybefektető. Elképzelésük szerint idővel az olaj kereskedéshez hasonló lesz a Bitcoin kereskedése is és tisztában vannak azzal is, hogy a mostani szituáció nagyban hasonlít az olaj és benzin felfedezésének korszakára.

Spekuláns

A legtöbb spekuláns a pénzügyi szektorból érkezik és felismert azt, hogy a jelenlegi állapot a tőzsdék korai szakaszára hasonlít. Az árfolyam befolyásolható, a felügyelet nélküli kereskedésben minden olyan eszköz bevethető, amiről az iskolában azt tanulta, hogy törvénysértő. A spekulánsokkal szemben azonban olyan befektetői réteg áll egyensúlyban, akik az árfolyam ingadozásban csak a Bitcoin vagyon növelését látják. Ennek köszönhetően a felpumpált árfolyam után dumpoló spekulánsok nagyon gyorsan egy olyan vásárlói réteggel találják szemben magukat, akik 15%-20%-os esésnél azonnal, automatikusan vásárolnak (discount buyers).

Fogalmatlanok

Ők azok, akik a fentiekből semmit vagy alig értenek, de vásárolnak és várják, hogy az árfolyam nagyobb hozamot termeljen, mint egy államkötvény. Ők vannak a legtöbben, de ők költik a legkevesebbet. Általában Facebook-on szerveződnek és a spekulánsok farvizein próbálnak evezni, ha spekulánsok eladnak, akkor ők is és ha a spekulánsok által lenyomott ár eléri a bottomot, akkor vásárolnak.

Összegezve

A negyedik ipari forradalomnak köszönhetően az adat fontos erőforrássá vált. A Bitcoin blockchain az egyik legerősebb jelölt az adat alapú gazdaság kereskedelmi főkönyvének pozíciójára. A Bitcoin blockchain emellett más adatok tárolására is alkalmas és alkalmas lehet. Ennek köszönhetően a jövőben nagyon sokan fogják a Bitcoin blockchaint használni.

És ez az adatbázis Bitcoinnal működik.

A bejegyzés trackback címe:

https://blockchain.blog.hu/api/trackback/id/tr5013505933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.