Blockchain

Így kezeld a Bitcoinjaid

2017. december 08. - CryptoWombat

A Bitcoin egyre több embert vonz be és egyre kevesebb ember tudja, hogyan is kell kezelni a Bitcoint. .

A Bitcoin nem egy hagyományos befektetés. Nincsenek garanciák, nincsenek védelmek. Minden a te döntéseiden múlik. A nyilvánvaló pénzügyi előnyök és hátrányok mellett szembe kell nézned egy nagyon komoly technikai háttérrel is. A Bitcoinjaidat nagyon könnyen elhagyhatod, ellophatják és beragadhatnak egy tranzakcióba ha nem figyelsz arra, mit csinálsz.

Bitcoin tárolás leegyszerűsítve

Technikailag a Bitcoin két sornyi, szöveges állomány. Az egyik sor egy publikus cím, ahova a Bitcoinjaid érkezhetnek a másik sor pedig egy titkos kulcs, amivel Bitcoin tudsz küldeni.

Három egyszerű szabályt kell megjegyezned.

Ha a titkos kulcsod elhagyod, nincs többé Bitcoinod.

Ha titkos kulcsod ellopják, másé lesz a Bitcoinod.

Ha van Bitcoinod, de nincs titkos kulcsod hozzá, az nem a te Bitcoinod.

Bitcoin kereskedés - vásárlás

Bitcoin egyre egyszerűbb vásárolni és egyre nagyobb az igény a vásárlásra ezért várhatóan még tovább fog egyszerűsödni a folyamat.

Bitcoint háromféle módon vásárolhatsz

 • Bitcoin kereskedőtől
 • Crypto tőzsdén
 • Magánszemélytől
 • Bitcoin automatából

Vásárlásnál három kérdést érdemes feltenned:

 • Mennyibe kerül?
 • Milyen egyéb költségekkel jár?
 • Hol tárolódik a Bitcoin?

Az ár kérdése gondolom mindenkinek egyértelmű, olcsón veszünk. A Bitcoinnak nincs semmilyen minőségi vagy származási tulajdonsága. Míg például avokádó és avokádó között hatalmas eltérések lehetnek, Bitcoin és Bitcoin között semmi különbség nincs csak és kizárólag az ára.

Az egyéb költségek már nem ilyen egyszerűek. A Bitcoin kereskedőknél számolhatsz befizetési költségekkel (utalási díj, kezelési díj). A crypto tőzsdéknél számolhatsz befizetési és kifizetési díjakkal. A kifizetési díjak sok esetben két költségtényezőt jelentenek, kezelési költséget és utalási költséget.

Magánszemélynél általában sokkal drágább a Bitcoin, cserébe felejthetetlen kalandos élményeket kaphatsz és szimpatikus új embereket is megismerhetsz. Ha egy mód van rá, soha ne vásárolj idegenektől.

A Bitcoin automata kényelmes, cserébe nagyon drága tud lenni.

A gyakorlatban ilyesmi folyamatra gondolj:

 • Regisztrálsz
 • Sok esetben már elég a regisztráció vásárláshoz, sok esetben azonban (a pénzmosás és terrorizmus ellenes törvények miatt) személyes adatokat kérnek beleértve a személyi okmányok fényképét is
 • Befizetsz euró vagy dollárt
 • Ha bankkártyával tudtál befizetni, akkor percek kérdése, hogy megkapd a Bitcoint.
 • Ha utaltál akkor akár pár nap kispad is lehet a folyamatban
 • Ha jóváírták az összeget, vásárolhatsz Bitcoint
 • Mindkét esetben szükséged lesz egy Bitcoin címre, ahova a Bitcoinjaid utalni fogják. A különbség időbeli. Ha kereskedőtől, automatából, magánszemélytől vásároltál Bitcoint, akkor azonnal szükséged lesz egy Bitcoin címre.
 • Ha crypto tőzsdén vásároltál, akkor a Bitcoinjaid először csak egy könyvelésbe kerülnek be, ahol bejegyzik a tulajdonod és akkor válik ténylegesen a te tulajdonoddá, amikor a saját walletodba utalod a crypto tőzsdéről. Természtesen dönthetsz úgy, hogy a Bitcoinokat nem utalod ki tőzsdéről, benthagyod és ott kereskedsz vele. Ebben az esetben az euro (dollár) kifizetésnél lesznek költségeid.

(A Bitcoin automatánál a Bitcoin címed QR kódját kell odatartani a leolvasónak).

Bitcoin walletok

Az egyszerűség kedvéért a Bitcoin walletokból is háromfélét érdemes megjegyezni

 • Software walletok
 • Hardware walletok
 • Cold storage

A szoftveres walletok egyszerűen működnek. Letöltöd (windows, linux, osx), elindítod, követed az utasításait, használod. Vagy installálod a mobilodra, elindítod, követed az utasításait, használod.

A szoftveres walletoknál érdemes olyat választani, ami úgynevezett „seed” vagy „passphrase” használnak a Bitcoin wallet létrehozásakor.

Egyszerűsítve: Olyan Bitcoin addresst használnak, amiket egy bonyolult és erős algortimus segítségével megjegyezhető szavakból generálnak. Előny: csak 12 / 16 / 24 / szót kell megtanulnod, és máris bármikor bárhol hozzáférsz a walletodhoz. Hátrány: úgyse tudsz ennyi szót megtanulni, felírod egy papírra, majd a papírt elhagyod a walletot meg letörlöd mert csak lassítja a mobilt.

Tanulság: mindig vedd komolyan mentést (backup) és a jelszavakat (seedet, passphraset).

Duplacsavar. Egy walletnek több Bitcoin címe is lehet, ez ne hozzon zavarba, több oka is van, per pillanat bőven van olyan újdonság, amit fel kell dolgoznod (későbbiekben erről is lesz szó).

Ajánlott Bitcoin wallet: https://electrum.org/#home (a seedet írd fel magadnak, több helyre, de digitálisan ne tárold!)

A hardware walletek céleszközök, amiket kifejezetten azért hoztak létre, hogy crypto coinokat tárolhassunk biztonságosan. Többlépcsős védelemmel vannak ellátva, így elvesztésük esetén a megtaláló (tolvaj) nem fog hozzáférni a coinjainkhoz. Általában seed alapúak, azaz az azonosítás nem a személyünkhöz kötődik (lásd fentebb).

A cold storage egy speciális wallet ami soha nem volt kapcsolatban az Internettel és ennek köszönhetően a private kulcs nem kerülhetett ki. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy olyan eszköz segítségével generálják le a publikus és privát kulcsokat (egyszerűsítve Bitcoin wallet), ami soha nem kapcsolódott az internethez és soha nem is fog kapcsolódni az internethez. Sokan erre egy olcsó Rapsberry PI használnak, ami olyan helyen kapcsolnak be, ahol nincs semmilyen internet elérés (pl. boros pince) vagy olyan dobozba raknak, ami árnyékolt (alufólia, ólom, ilyesmik). Ez elsőre vicces lehet, de gondold végig. Ha a privat kulcsod kikerül, elveszíted az összes Bitcoinod.

És az is szokás, hogy a kulcsok generálásához használt eszközt megsemmisítik. Fizikálisan. Összetörik, ledarálják. Hogy később se lehessen reprodukálni a kulcsokat az adott eszköz segítségével.

Az így legenerált kulcsokat széfben, vagy ehhez hasonló biztonságos helyeken tárolják, általában analóg módon. Titán lemezre gravírozzák, fémbe vésik, esetleg műanyagra vagy speciális papírra. A lényeg, hogy ezek a cold storage-ok nincsenek közvetlen kapcsolatban a digitális világgal.

Bitcoin kereskedés - eladás

Az eladás technikai oldala se túl nagy kihívás. Legegyszerűbben crypto tőzsdén tudod eladni. Azzal érdemes számolnod, hogy ha nincs bent a tőzsdén a Bitcoinod, akkor percek, de extrém esetben órák kérdése is lehet mire megjelenik a crypto tőzsdei accountodon a Bitcoin. És ismét: számolj a költségekkel. Bitcoin utalás, jutalék, kiutalás.

Ha kiakarod próbálni a Bitcoin küldés funkciót használd ezt a címet, QR kódot kis összeggel. Ez nálam fog landulni és baromira elfogom költeni, ne várd vissza. Ennek megfelelően tényleg csak nagyon nagyon nagyon kis összeget küldj rá, mert a küldésnek is van költsége amit Bitcoinban fizetsz. A QR kód kb. 1 dollárcent értékű Bitcoin küldését kezdeményezi, de a jóváhagyásod nélkül nem kerül elküldésre.

2017-12-07_7-07-36.png

Hol tárold a Bitcoint?

Nem tudok egyértelmű tanácsot adni. Ha rövidtávon szeretnél pénzt csinálni a Bitcoinból, akkor érdemes olyan helyen tárolni, ahol másodpercek alatt el tudod adni (crypto tőzsde). Ha hosszútávon szeretnéd kezelni (befektetés) akkor értéktől függően érdemes elgondolkodni egy hardware walleten.

Ajánlott hw Bitcoin wallet: Ledger Wallet

Mind a kettőnek vannak előnyei, hátrányai, szerintem minden fontosabb információt leírtam ami alapján elkezdhetsz gondolkodni a saját Bitcoin tárolási stratégiádon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://blockchain.blog.hu/api/trackback/id/tr7813456001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.